Pyszne, mięciusieńkie, czekoladowe mini - pączki pachnące pomarańczą na bazie serka mascarpone polecają się na małe słodkie co nie co nie tylko w karnawale :D
30 min
Składniki:
500 gram serka mascarpone
5 jajek
Około 3 szklanek mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Skorka otarta z 1 pomarańczy
Olej do głębokiego smażenia
Cukier puder
Czekoladowe pączki z subtelną nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce łączymy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Serek mascarpone przekładamy do miski , wbijamy jajka i wszystko dokładnie miksujemy.
Do masy serowej dodajemy sypkie składniki i otartą skórkę z pomarańczy – wszystko miksujemy razem aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany – jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. W szklanki nalewamy gorącej wody. Łyżkę zanurzamy w szklance, następnie nabieramy porcję ciasta i pomagając sobie drugą łyżką nakładamy porcję na rozgrzany tłuszcz. Z
mniejszamy płomień i smażymy pączki po 4-6 minut z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Do woreczka foliowego wsypujemy cukier puder. Wkładamy porcjami odsączone pączki i wstrząsamy. Pączki wykładamy na talerzy, serwujemy, smacznego :D
Komentarze