Czekoladowe papilotki

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Choć przygotowanie papilotek wymaga cierpliwości i czasu, to końcowy efekt wynagrodzi nam włożony trud.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • PAPILOTKI:
    - czekolada gorzka: 1 opakowanie
    KREM:
    - czekolada gorzka: 0.5 opakowania
    - śmietana kremówka 30%: 0.5 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - papierowe papilotki: 8 sztuk

Czekoladowe papilotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tabliczkę czekolady połamać i rozpuścić na parze. Papierowe papilotki włożyć do metalowych foremek do pieczenia małych babeczek. Małym pędzelkiem smarować środki papilotek rozpuszczoną czekoladą. Warstwa musi być dosyć grupa. Gotowe papilotki wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
  • 2. Gdy czekolada stwardnieje delikatnie zdjąć papier, ułożyć czekoladowe miseczki na talerzu i wstawić do lodówki.
  • 3. 1/2 kostki czekolady rozpuścić z masłem i cukrem. Wlać po trochu śmietankę i mieszać ok. 3 min., aż powstanie jednolita masa. Chłodzić ok. 2 godzin w lodówce a na końcu ubić mikserem. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do foremek.

Komentarze

Podobne przepisy