Czekoladowe pralinki - Chocolate pralines

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ktoś powiedział, że jak raz zrobisz pralinki to już nie przestaniesz, chyba coś w tym jest :)Największą przyjemność sprawia mi częstowanie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 gorzka czekolada przynajmniej 60 %
    Nadzienie:
    8 wiśni kandyzowanych
    łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy
    1/2 czekolady
    100 ml brandy
    2 łyżeczki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe pralinki - chocolate pralines - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak zrobić pralinki?

    - Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Cały czas mieszaj, wystarczy, że czekolada będzie miała lekko płynną konsystencję. Wysmaruj pędzlem foremkę w środku, włóż do lodówki. Powtórz tę czynność 3 razy w odstępach 10-15 min.
    - Wyjmij z opakowania 8 wiśni, włóż do środka parę kawałków kandyzowanej skórki pomarańczowej.
    - W drugim garnuszku, również w kąpieli wodnej rozpuść 1/2 czekolady, dodaj brandy i śmietankę, wymieszaj. Masa powinna mieć kremową konsystencję.
    - Wyjmij wysmarowaną formę z lodówki. Do wysmarowanych otworów włóż wiśnię i dodaj masę czekoladową, włóż do lodówki na pół godziny.
    - Po tym czasie masa powinna zastygnąć. Wyjmij foremkę i pędzlem zamknij dół pralinek (czekoladą, którą smarowałaś formę). Włóż do lodówki na 10- 15 min.

Porady

Moja rada: - Czekolada dość szybko zastyga. Warto na smarowaną formę popatrzeć "pod światło" czy czekolada dobrze pokryła zagłębienia. - Moja masa nie jest skomplikowana więc nie musiałam czekać kilka godzin aż zastygnie. - Foremkę wystarczy delikatnie poruszyć dookoła i wypchnąć pralinkę od dołu, widok jest cudny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować