Czekoladowe pudełka z miętowym kremem wafelkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czekoladowe pudełka to pomysł jak zaskoczyć gości, deser prezentuje się bardzo atrakcyjnie i smakuje wprost niebiańsko

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:

    3 jajka, białka osobno od żółtek
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    mus miętowy:

    100 g białej czekolady
    1 białko
    125 ml słodkiej śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 krople ekstraktu miętowego
    1 wafelek czekoladowy ulubionej firmy

    dodatkowo:

    300 g czekolady deserowej
    1/2 wafelka mlecznego
    4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe pudełka z miętowym kremem wafelkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt.Foremkę 10x20 (u mnie naczynie żaroodporne) wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 170 stopni. Białka ubij na sztywno z cukrem,dodaj żółtka i ucieraj aż masa będzie puszysta i lśniąca. Delikatnie wmieszaj kakao z proszkiem do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż na blaszkę, wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Gotowy biszkopt wystudź. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli parowej lub mikrofalówce. Rozsmaruj gruba warstwę czekolady na papierze do pieczenia, wyrównaj aby tafla była gładka. Podłóż pod papier dużą deskę do krojenia. Dzięki temu unikniesz odkształceń. Wstaw czekoladę do lodówki na około 20-30 minut.
    Przygotuj mus z białej czekolady. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli parowej. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Białko ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj białko ze śmietanką, dodaj partiami białą czekoladę. Nie przestawaj mieszać. Na końcu dodaj ekstrakt miętowy i połowę pokrojonego w drobną kostkę wafelka, delikatnie wymieszaj. Mus wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
    Teraz przygotuj pudełka. Z biszkoptu wytnij 4 kwadraty o boku 6 cm. Każdy kwadrat posmaruj łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki. Boki kwadratów posmaruj musem z białej czekolady. Wyjmij czekoladowa taflę z lodówki. Za pomocą ostrego noża maczanego w ciepłej wodzie wytnij 16 prostokątów o boku 6x4 cm. Bardzo pomocne będzie przygotowanie kartonowego szablonu,mnie bardzo ułatwiło to pracę. Za pomocą pęsety lub małych szczypiec ustaw czekoladowe ścianki na każdym ciastku. Środek napełnij musem czekoladowym. Aby wzmocnić konstrukcję możesz użyć pasków z foli aluminiowej i delikatnie owinąć nimi pudełka. Gotowe pudełka wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie możesz usunąć paski folii aluminiowej, pudełka będą ładnie zespolone.
    Pokrój w paski połówkę wafelka czekoladowego i mlecznego. Przed podaniem każde pudełko udekoruj wafelkami, możesz dodatkowo oprószyć kakao

Porady

Czekoladę na pudełka możesz zatemperować aby nie była podatna na szybki rozpuszczanie, ja przy składaniu pudełek pomagałam sobie metalowymi szczypcami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować