Czekoladowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody i pozostawiamy do zastygnięcia. Z gotowej galaretki wycinamy foremką serduszko. Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy razem z cukrem na biały puch, dodajemy żółtko i dalej ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao, czekoladę, proszek do pieczenia, olej i wodę - mieszamy wszystko delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Foremkę serce (o wielkości około 13-14 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą lub maką. Gotową masę na ciasto przelewamy do foremki.
3.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut. Ostudzone serce wyjmujemy delikatnie na talerzyk.
4.Masło miksujemy z masą kajmakową i formujemy na sercu czekoladowym kajmakowe serce.
5.Pozostałą masę przekładamy do szprycy i na talerzyku malujemy kolejne serce. Mieszamy czekoladę w proszku z imbirem i cynamonem - posypujemy po szprycowym sercu. Na wierzchu naszego serca czekoladowego z kajmakowym sercem - ukladamy czerwone serduszko galaretkowe.
Komentarze