Czekoladowe serce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta osoba będzie bardzo zadowolona....

Składniki:

  • ciasto na serce :

    Jajko 1 sztuka
    mąka 0.5 szklanki
    cukier 4 łyżki
    olej 2 łyżki
    woda 2.5 łyżki
    kakao 1 łyżka
    czekolada gorzka roztopiona 1 łyżka
    proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki


    dodatki :

    czekolada w proszku 1 łyżka
    imbir w proszku 4 szczypty
    cynamon w proszku 4 szczypty
    galaretka malinowa w proszku 2 łyżeczki
    masa kajmakowa gotowa z puszki 5 łyżek
    masło miekkie 2 łyżki
    tłuszcz do foremki 1 łyżeczka
    bułka tarta lub mąka 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Czekoladowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody i pozostawiamy do zastygnięcia. Z gotowej galaretki wycinamy foremką serduszko. Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy razem z cukrem na biały puch, dodajemy żółtko i dalej ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao, czekoladę, proszek do pieczenia, olej i wodę - mieszamy wszystko delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Foremkę serce (o wielkości około 13-14 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą lub maką. Gotową masę na ciasto przelewamy do foremki.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut. Ostudzone serce wyjmujemy delikatnie na talerzyk.
  • 4. Masło miksujemy z masą kajmakową i formujemy na sercu czekoladowym kajmakowe serce.
  • 5. Pozostałą masę przekładamy do szprycy i na talerzyku malujemy kolejne serce. Mieszamy czekoladę w proszku z imbirem i cynamonem - posypujemy po szprycowym sercu. Na wierzchu naszego serca czekoladowego z kajmakowym sercem - ukladamy czerwone serduszko galaretkowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować