Czekoladowe szyszki

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować różne pyszności dla rodziny.

Składniki:

  • ● 3 tabliczki gorzkiej czekolady
    ● 3/4 op. ryżu preparowanego
    ● 530 ml słodzonego mleka zagęszczonego
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Czekoladowe szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu (ale nie gotujemy), cały czas mieszając.
  • 2. Czekolady kroimy w kawałki, wkładamy do ciepłego mleka. Mieszamy, aż wszystkie kawałki się roztopią. Podgrzewamy, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Następnie zdejmujemy z ognia.
  • 3. Do masy wsypujemy ryż. Mieszamy, aby czekolada dokładnie oblepiła wszystkie ziarenka. Formujemy kulki, a następnie nadajemy im kształt szyszek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porady

RADY Karoliny Funek Szyszki najlepiej formować lekko zwilżonymi dłońmi. Ryż można zastąpić płatkami kukurydzianymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować