Ciasto czekoladowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wyłożyć folią, wyłożyć na dno herbatniki.
Masa czekoladowa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, żelatynę zalać 1/3 szklanki śmietany do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia, śmietanę ubić z cukrem pudrem, wlać żelatynę, miksować, dodać czekoladę i dalej miksować. Wylać masę na herbatniki, wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Masa wiśniowa: wiśnie zagotować w garnuszku, wsypać proszek wiśniowy, wymieszać, odstawić do wystudzenia, po czym zblenderować. Gdy już się lekko zetnie wyłożyć na ciasto, przykryć kolejną warstwą herbatników. Włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Masę kajmakową wyłożyć na herbatniki, rozsmarować i przykryć kolejną warstwą. Włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Polewa kakaowa: masło włożyć do rondelka, rozpuścić, dodać mleko, cukier i kakao, wszystko wymieszać i zagotować. Odstawić do wystudzenia, jeżeli będą grudki zblenderować na gładką masę. Wylać na herbatniki, dowolnie udekorować.
Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (herbatniki cudownie miękną).
Komentarze