Czekoladowiec z orzechami w karmelu i kremem cappuccino

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wiele warstw, które wspaniale się ze sobą łączą tworząc wyśmienite ciasto. Troszkę pracy, a efekt znakomity.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto czekoladowe:
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka śmietany
    ½ szklanki oleju
    ½ szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    100g gorzkiej czekolady

    Krem cappuccino:
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    6 łyżek kawy cappuccino w proszku
    1 łyżka kakao
    3 łyżeczki żelatyny

    Masa śmietanowo - karmelowa:
    330 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki odłożonego karmelu

    Dodatkowo:
    400g masy karmelowej
    200g posiekanych orzechów
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Karmel

Czekoladowiec z orzechami w karmelu i kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: W ciepłym mleku rozpuścić czekoladę, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, cały czas miksując dodawać olej, śmietanę oraz mleko z czekoladą. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Krem cappuccino: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć kawę w proszku. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
  • 3.
    Masa śmietanowo - karmelowa: Przygotowanie:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie sztywna zmniejszyć obroty miksera i dodać karmel. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody a następnie zalać ¼ szklanki wrzątku, chłodną wlać do gotowej masy.
  • 4. Biszkopty nasączyć w naparze z kawy i mleka
    Odłożyć 3 łyżki karmelu, a w pozostałej części dodać orzechy
  • 5. Przełożenie:
    Na ciasto wyłożyć karmel z orzechami, położyć warstwę cappuccino. Ułożyć nasączone herbatniki. Na wierzch dać śmietanę z karmelem. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Orzechy Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować