Ciasto czekoladowo - truskawkowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, budyń kakao i proszek do pieczenia razem przesiać przez sitko.
Jaka ubić z cukrem dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 12 - 15 min. w temp. 180*C.
2.W biszkopcie wyciąć koło o średnicy centymetr mniejszej od miski i sześć trójkątów. Reszta biszkopta będzie warstwą między kremami. Miskę wyłożyć szczelnie trójkątami.
3.Składniki ponczu wymieszać i nasączyć wyłożone w misce trójkąty, koło i kawałki do przełożenia.
4.Żelatynę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie na kilka minut. Ser krótko zmiksować z masą kajmakową. Żelatynę wstawić do rondla z gorącą wodą i mieszając rozpuścić.
5.Do kremu wlać ciepłą żelatynę, szybko połączyć i wylać do miski, przykryć kawałkami biszkopta.
6.Kilka truskawek odłożyć do dekoracji a resztę pokroić i rozłożyć na biszkopcie.
7.Żelatynę namoczyć i rozpuścić tak jak w punkcie czwartym. Zimną śmietanę ubić z cukrami na sztywno, dodać żelatynę, szybko zmiksować i wylać na warstwę truskawek.
8.Przykryć nasączonym biszkoptem i wstawić do lodówki.
9.Po schłodzeniu wyjąć ciasto z miski, posmarować masą kajmakową i posypać wiórkami kokosowymi.
Porady
Miskę przed włożeniem biszkopta można wyścielić cienką folią spożywczą.
Komentarze