Ciasto czekoladowo - truskawkowa kopuła

4.5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie, pyszne ciasto

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szkl cukru
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka mąki
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus czekoladowy:
    125 g serka kremowego
    3 łyżki czekoladowej masy kajmakowej
    1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody

    Krem śmietanowy:
    200 g śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody

    Poncz:
    1/4 szkl wody
    1 łyżeczka cukru
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka alkoholu

    200 g truskawek
    2 łyżki masy kajmakowej
    wiórki kokosowe
    głęboka miska o średnicy 20 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Ciasto czekoladowo - truskawkowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Mąkę, budyń kakao i proszek do pieczenia razem przesiać przez sitko.
    Jaka ubić z cukrem dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 12 - 15 min. w temp. 180*C.
  • Cięcie biszkopta 2. W biszkopcie wyciąć koło o średnicy centymetr mniejszej od miski i sześć trójkątów. Reszta biszkopta będzie warstwą między kremami. Miskę wyłożyć szczelnie trójkątami.
  • Poncz 3. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć wyłożone w misce trójkąty, koło i kawałki do przełożenia.
  • Składniki musu



4. Żelatynę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie na kilka minut. Ser krótko zmiksować z masą kajmakową. Żelatynę wstawić do rondla z gorącą wodą i mieszając rozpuścić.
  • Warstwy 5. Do kremu wlać ciepłą żelatynę, szybko połączyć i wylać do miski, przykryć kawałkami biszkopta.
  • Warstwa truskawek 6. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji a resztę pokroić i rozłożyć na biszkopcie.
  • Warstwa kremu 7. Żelatynę namoczyć i rozpuścić tak jak w punkcie czwartym. Zimną śmietanę ubić z cukrami na sztywno, dodać żelatynę, szybko zmiksować i wylać na warstwę truskawek.
  • Wykończenie 8. Przykryć nasączonym biszkoptem i wstawić do lodówki.
  • Wykończenie kopuły 9. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z miski, posmarować masą kajmakową i posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Miskę przed włożeniem biszkopta można wyścielić cienką folią spożywczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa kajmakowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować