Czekoladowo - truskawkowy mus

5 (181 ocen)

  • 10 min

Na niedzielny wieczór proponuję delikatny mus. Słodka biała czekolada jest idealną parą dla kwaskowych truskawek. Ten deser zrobiłam z myślą o dorosłych, jeżeli jednak planujemy poczęstować nim dzieci bez problemu możemy pominąć alkohol. Truskawki i tak będą świetnie smakować :)

  • 10 min

Składniki:


  • 1/2 kg świeżych truskawek
    350 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
    100 g białej czekolady
    ok 5 łyżek mleka w proszku
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka likieru truskawkowego
    sok z cytryny
    chilli
    garść migdałów
    gorzkie kakao
    sos truskawkowy
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy

Czekoladowo - truskawkowy mus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truski 1. Truskawki miksujemy z 50 g śmietanki, cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i likierem truskawkowym. Do rondelka wlewamy odrobinę wody, wlewamy 300 g śmietanki i podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy białą czekoladę i mieszając roztapiamy ją. Studzimy.
  • mus 2. Czekoladę delikatnie przyprawiamy chilli, dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy na gładki krem. Do wysokich szklanek nakładamy porcję truskawek, posypujemy obficie migdałami i zalewamy czekoladą. Przyozdabiamy gorzkim kakao, migdałami i sosem truskawkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować