Czekoladowo-bananowa tarta z drażami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Połączenie idealne. Jest pyszna i bardzo łatwa

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Na tartę
    30 dkg mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 duży cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 żółtko
    120 g masła
    2 łyżki śmietany 18%

    Nadzienie
    3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 szklanki mleka
    1 budyń bananowy
    2 duże banany
    25 dkg draży ( draże typu ciasteczka w czekoladzie)

Czekoladowo-bananowa tarta z drażami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Formę na tartę posmarować olejem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć tartę. Nadmiar ciasta odkroić. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać suszoną fasolą aby spód zbytnio nie wyrósł. Wstawić do pieca nagrzanego do temp. 170 stopni na ok 20 min. Po 10 min papier z fasolą ściągnąć aby ciasto się dopiekło. Tartę po wyjęciu z pieca ostudzić a następnie delikatnie przełożyć na paterę.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować tartę. Na czekoladzie układamy plasterki banana.
    Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorący wylewamy na banany.
    Na ciepłym budyniu układamy draże i dekorujemy listkami mięty.
    Tartę wkładamy na godzinę do lodówki aby stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy