Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób

Uwielbiam smażyć naleśniki i wykonywać dania z ich udziałem. Naleśnikowe torty należą do moich ulubionych. Tym razem połączyłam czekoladę z serem i dynią. To połączenie zawsze się sprawdza, tak smakowo jak i wizualnie. Dodane do tortu powidło super ożywia jego smak! Gorąco polecam.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Patelnia o średnicy około 22 cm
    Ciasto kakaowe:
    • 2 szklanki mąki,
    • 2 łyżki kakao,
    • 0,5 łyżki kawy mielonej,
    • Ok. 3,5 szklanki mleka,
    • 3 jajka,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    • Olej rzepakowy do smażenia

    Dodatkowo:
    • 1 słoiczek powidła śliwkowego

    Ser:
    • Około 600 g białego sera (najlepiej mielony),
    • Ok. 4 łyżki cukru pudru do smaku (ilość według uznania)
    • 2 żółtka,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1, 5 szklanki gęstego puree z dyni,
    • ¼ łyżeczka cynamonu

    Wykończenie:
    • 1 mleczna czekolada,
    • 0,5 gorzkiej czekolady,
    • 1/5 szklanki śmietanki,
    • Orzechy laskowe do dekoracji,
    • Listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Naleśniki

Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane ciasto 1. CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy.
  • smażenie 2. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy naleśniki z obu stron do lekkiego zrumienienia.
    Usmażone naleśniki studzimy.
  • przygotowanie sera 3. SER: Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego żółtka, cukier waniliowy i część cukru. Całość miksujemy. Do wstępnie utartego sera dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy, jednocześnie doprawiając ser do smaku.
  • przekładanie 4. Przestudzone naleśniki przekładamy powidłem i przygotowanym serem. Kolejno wykładamy naleśnik, powidło, ser, naleśnik, powidło, ser i tak do wyczerpania składników.
    WYKOŃCZENIE: Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy czekolady. Płynną czekoladą polewamy wierzch naleśnikowego tortu. Dodatkowo danie dekorujemy siekanymi orzechami. Po zastygnięciu polewy tort podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować