Czekoladowo - kawowy sernik z bitą śmietaną i masą ajerkoniakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Herbatniki układamy na Laszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser krótko miksujemy razem z cukrami, dodajemy budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i kawą, mieszamy chwilę mikserem. Wlewamy śmietanę i cały czas dokładnie miksując wbijamy po jednym jajku. Ucieramy do puszystej masy. Czekolady rozpuszczamy i lekko studzimy jeszcze ciepłe wlewamy do masy serowej. Dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na herbatniki. Pieczemy ok. 50 min w 180C. studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
2.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl wrzącej wody. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Wlewamy tężejącą galaretkę chwilkę jeszcze miksujemy na najwyższych obrotach. Jeżeli śmietana jest jeszcze płynna wstawiamy na chwilę do lodówki. Przekładamy na wystudzony sernik.
3.Masa ajerkoniakowa: Masę ajerkoniakową przygotować według przepisu na opakowaniu. Banany pokroić w grube plasterki i ułożyć na śmietanie zalać masą. Posypać kakao. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki.
Komentarze