Czekoladowo- miętowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Do stworzenia tych babeczek zainspirowały mnie ulubione smaki mojego chłopaka.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • babeczki:
    120g masła
    120g mąki pszennej
    120g cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    pół tabliczki czekolady
    2 łyżki maślanki lub mleka

    krem:
    150ml śmietanki kremówki 36%
    250g mascarpone
    2 łyżka cukru pudru
    4 łyżki likieru lub syropu miętowego
    pół tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowo- miętowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia.
    2. Suche składniki połączyć (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao)
    3. Mokre składniki połączyć (masło, jajka, mleko)
    4. Połączyć suche i mokre składniki, masa nie musi być idealnie gladka. Na końcu dodać pokrojoną w drobne kawalki czekoladę.
    5. Nakładać do foremek na babeczki (12szt) Piec 15-17min w temp. 200 stopni

    Gdy babeczki ostygną możemy przygotować krem:
    1. Dobrze schłodzoną śmietane kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    2. Dodać serek mascarpone, likier miętowy, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
    3. Masę schłodzić w lodówce, po czym nakładać za pomocą rękawa na babeczki.
    4. Udekorować kawałkami czekolady.

Porady

* Aby krem był bardziej zielony możemy dodać barwnik spożywczy. * Do dekoracji możemy użyć listków mięty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować