Czekoladowo- miętowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia.
2. Suche składniki połączyć (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao)
3. Mokre składniki połączyć (masło, jajka, mleko)
4. Połączyć suche i mokre składniki, masa nie musi być idealnie gladka. Na końcu dodać pokrojoną w drobne kawalki czekoladę.
5. Nakładać do foremek na babeczki (12szt) Piec 15-17min w temp. 200 stopni
Gdy babeczki ostygną możemy przygotować krem:
1. Dobrze schłodzoną śmietane kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
2. Dodać serek mascarpone, likier miętowy, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
3. Masę schłodzić w lodówce, po czym nakładać za pomocą rękawa na babeczki.
4. Udekorować kawałkami czekolady.
Porady
* Aby krem był bardziej zielony możemy dodać barwnik spożywczy.
* Do dekoracji możemy użyć listków mięty
Komentarze