CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO NA OCCIE.

4.5 (157 ocen)

Ciasto przygotowuje się w zaledwie 10 minut.A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, pomarańczowym aromatem.Ciasta na occie zawsze wychodzą, są pyszne i puszyste, a octu w ogóle nie czuć.

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki kakao
    2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!)
    szklanka oleju rzepakowego
    2 łyżki octu
    1/2 łyżeczki soli
    sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
    skórka otarta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto na occie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól
    oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie.
    Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z pomarańczy,
    a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie,
    drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka.
  • 2. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Tak przygotowane ciasto wlewam do blaszki 20x20 cm*, której niczym
    nie smaruję - jest to zbędne. Wstawiam blaszkę piekarnika i piekę
    około godziny, do "suchego patyczka".

Porady

Jeśli używasz blaszki większej - pieczesz krócej, ok. 45-50 minut, w zależności od jej wielkości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować