Pascha czekoladowo-śmietankowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Dla 9 osób

To pyszny, typowo Wielkanocny deser. Możemy nadać mu dowolny kształt, w zależności jakim naczyniem, miseczką dysponujemy! Aby podkreślić świąteczny akcent u mnie pascha przybrała kształt babki:). Pacha jest lekka, mocno czekoladowa, słodka- jednym słowem PYSZNA! Idealnie ozdobi świąteczny stół.

  • 35 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Forma na babkę o średnicy 22 cm
    Masa serowa:
    • 0,5 litry śmietanki 30 %,
    • 4 łyżki żelatyny,
    • 700 g twarogu (u mnie z wiaderka),
    • 3-4 łyżki kakao dobrej jakości,
    • ok 5 łyżek cukru pudru do smaku,
    • 1 tabliczka czekolady deserowej,

    Dodatkowo:
    • polewa czekoladowa do polania,
    • białą czekolada do dekoracji,
    • jajeczka czekoladowe do dekoracji,
    • ok 8-10 czekoladach herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha czekoladowo-śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana forma 1. Formę na babkę (najlepiej z naczynia żaroodpornego) wykładamy zwilżoną gazą
  • ubijanie śmietany 2. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki przegotowanej wody. Delikatnie studzimy (powinna być letnia).
    Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody. Wodę dodajemy stopniowo, tak by po rozpuszczeniu kakao przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady.
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  • dodanie kakao 3. Do ubitej dokładamy stopniowo cukier puder oraz ser. Gotową masę serową próbujemy i ewentualnie, według uznania dosładzamy lub nie. W następnej kolejności dodajemy zaparzone kakao.
  • dodanie czekolady 4. Gdy dokładnie połączy się z całością wlewamy letnią żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy startą czekoladę. Mieszamy łyżką.
  • napełnienie formy 5. Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowaną formę. Wierzch wygładzamy i układamy na nim herbatniki. Będą one stanowić dno paschy.
    Tak przygotowany deser odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by masa dokładnie zastygła.
    Po tym czasie lub dłuższym paschę delikatnie wyjmujemy z formy, delikatnie ściągając gazę.
    Deser wykańczamy, dekorując go polewą czekoladową (kupną lub ze sprawdzonego przepisu). Na polewę ścieramy białą czekoladę. Wierzch dodatkowo udekorowałam czekoladowymi jajeczkami. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować