Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi.
2 godz.
Składniki:
*tortownica 26 cm
Składniki:
na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1/3 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
na przełożenie:
600 ml śmietanki 36%
2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
2 tabliczki dobrej czekolady deserowej
300 g powideł śliwkowych
do nasączenia:
szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy
na dekorację:
krem maślany
masa cukrowa
Czekoladowy tort na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około 30-40 minut. Wystudzić. Przekroić na trzy krążki.
2.Pierwszy krążek biszkopta położyć na paterze lub podkładce i zapiąć obręczą tortownicy. Naponczować go kawą i posmarować połową powideł.
3.Połamać tabliczkę gorzkiej i tabliczkę deserowej czekolady, umieścić je w misce. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić czekolady. Połowę kremówki ubić i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
4.Masę wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim krążkiem, naponczować go i posmarować powidłami.
5. Drugą warstwę przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta.
6.Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki tortu obsmarować masą maślaną i dowolnie udekorować masą cukrową.
Komentarze