Czekoladowy tort niespodzianka

0 (0 ocen)

  • 2 min

Ciasto czekoladowe to z całą pewnością klasyk wśród wypieków (nie tylko urodzinowych), połączenie je z pysznym kremem, ponczem z ananasów,a także "wystrojenie" go w batoniki i kolorową posypkę zdecydowanie sprawia, że to ciasto idealnie nadaje się na każdą okazję.

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki:

    Na ciasto czekoladowe:
    100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (w zależności od upodobań)
    100ml mleka
    100g masła
    200g cukru
    2 jajka
    100ml jogurtu naturalnego
    220g mąki pszennej
    30g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli

    Na krem:
    200g-250g serka mascarpone (lub 300 g serka kremowego philadelphia)
    300g słodkiej śmietany 30- 36%
    40g cukru pudru
    250g kawałków ananasa z puszki

    Na poncz:
    80ml przegotowanej wody
    6 łyżek syropu z ananasów z puszki

    Masa do obłożenia tortu:
    170g masła
    100g czekolady gorzkiej lub mlecznej

    Dodatkowo:
    wafelki KitKat (ok. 450g, ok. 37sztuk)
    drażetki m&m's (użyłam czekoladowych, bez orzechów)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy tort niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Posiekać czekoladę i odstawić ją na bok. W rondelku podgrzać mleko, masło, cukier i kakao, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować !). Następnie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Całość pozostawić do ostygnięcia. 1 a. Jajka oraz jogurt należy wyjąć z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. W misce roztrzepać jajka trzepaczką. Dodać do nich jogurt i całość wymieszać. Do "masy" jajeczno-jogurtowej dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła). 1 b. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki, krótko mieszać, tylko do połączenia się składników. 1 c. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 50 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. 1 d. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, kolejno wyciągnąć z pieca, oddzielić nożem ciasto od tortownicy i odwrócić razem z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób otrzymamy płaską górę ciasta). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  • 2. Poncz: Odsączy c ananasy na sitku. (Syropu nie wylewać). Odmierzyć 200g ananasa i odstawić na bok. Odmierzyć 6 łyżek syropu i wymieszać z przegotowaną wodą.
  • 3. Krem: Zimną śmietanę i zimny serek przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie 200g kawałków ananasa.
  • 4. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Tort wstawić do lodówki. Przygotować masę do obłożenia tortu. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo czekoladę. Masą posmarować bok i górę tortu. Wafelki KitKat rozdzielić nożem na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi bok tortu. Na górę tortu wysypać drażetki m&m's. Tort przechowywać w lodówce (nie ma problemu z krojeniem go, trzeba jednak "celować" nożem pomiędzy łączenie wafelków).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować