Ten tort przygotowałam dla mojej córki z okazji jej 16 urodzin.Tort był niespodzianką i jak go dzisiaj zobaczyła to była bardzo zachwycona.Pyszny mocno czekoladowy,idealny dla wielbicieli czekolady.
2 godz.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
12,5 dag masła lub margaryny
Masa śmietankowo-czekoladowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
5 dag czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
gorąca woda
Masa na dekorację:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny spożywczej
gorąca woda
2 łyżki kakao
Kulki kokosowe:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
cukrowa posypka ( u mnie serduszka)
Czekoladowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia i kakao,dokładnie ucieramy,na koniec dodajemy przestudzone masło lub margarynę,dokładnie ucieramy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Studzimy i przekrawamy na 2 krążki.
2.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej,następnie studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao,żelatynę i płynną czekoladę,dokładnie ubijamy.
Masą śmietankowo-czekoladową przekładamy krążki ciasta.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao i żelatynę,dokładnie ubijamy.
Połowę masy wykładamy na wierzch ciasta,a z drugiej połowy wokół tortu wyciskamy za pomocą szprycy rozetki.
4.Mleko zagotowujemy z cukrem.Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną,następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia.Studzimy.
Z lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki.Tak około 20 sztuk.
5.Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy gorącą wodę,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.
Polewę gotujemy kilka chwil na niewielkim ogniu cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
Następnie w polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.
6.Gdy kulki kokosowe zastygną dekorujemy nimi tort.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie posypujemy nią tort.Na koniec dekorujemy cukrową posypką.Gotowy tort wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze