Czekoladowy zawrót głowy

4.49 (180 ocen)

  • 50 min

Czekoladowy zawrót głowy jest to ciasto, które pasuje zarówno na wyjątkowe okazję ale jak i na niedzielne po południe. Jest to łatwy i szybki deser do zrobienia i wcale nie potrzeba do tego szefa kuchni wystarczy trochę chęci i gotowe.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    1 szklanka wrzącej wody (ok 230ml)
    200 g cukru kryształu
    2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    1 szklanka oleju roślinnego (230ml)
    45 g gorzkiego kakao
    1/2 szklanki maślanki (125ml)
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    280 g mąki pszennej
    kolorowe wiórki do dekoracji
    220g czekolady białej



Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski dodaj następujące składniki: cukier, masło, olej, kakao, maślanka i ekstrakt waniliowy a następnie miksuj przez ok. 5 minut.
  • 2. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Powoli łyżeczka po łyżeczce dodawać do masy miksowanej. Dodać gorącą wodę i miksować na najwolniejszych obrotach ok 1minuta.
  • 3. Tak przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki. Polecam ją wysmarować margaryną lub masłem a następnie posypać bułką tartą tak aby ciasto nie przywarło do blachy.
  • 4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec przez 25 minut. Odstawić do ostudzenia. Następnie stop czekoladę i polej ciasto z góry.
    Udekorować kolorowymi wiórkami.

Porady

Zamiast wiórek można użyć również migdałów lub orzeszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować