Czekoladowy budyniowiec z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozetrzeć żeby powstał tzw. mokry piasek. Dodać jajka i cukry. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
2.Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Budyń przygotowujemy wg opakowania.
3.Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno natłuszczonej blachy a drugą włożyć do zamrażalnika.
Wylepione ciasto nakłuwamy widelcem.
4.Na tak przygotowany surowy spód wykładamy pokrojone gruszki.
5.Budynie gotujemy wg opakowania i jeszcze gorącym zalewamy gruszki.
Drugą część ciasta ścieramy na wierzch na grubych oczkach.
Kładziemy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. pół godziny w temp. 180st.
Tak upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia i związania się. Kładziemy do lodówki.
Porady
Najlepsze na drugi/trzeci dzień
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Komentarze