Czekoladowy deser z mascarpone a'la tiramisu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy 1 łyżkę likieru i odstawiamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy roztopioną czekoladę mleczną i 1 łyżkę likieru, mieszamy. Do drugiej części dajemy roztopioną białą czekoladę i też mieszamy. Masy możemy odstawić na chwilę do lodówki, żeby trochę zgęstniały.
2.W pucharkach układamy biszkopty nasączone kawą, białą masę, biszkopty, ciemną masę i tak dalej aż pucharek się zapełni :) Na wierzch możemy położyć owoce i posypać kakao albo startą czekoladą.
Porady
Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Biszkopty można zastąpić pokruszonymi herbatnikami.
Komentarze