Czekoladowy "drapaniec" ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do blendera wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, olejek. Dodać żółtka, masło i smalec. Wszystko dokładnie posiekać. Ciasto szybko zagnieść na stolnicy, podzielić na pół. Jedna połówkę schować na 20 minut do zamrażalki, do drugiej dodać kakao i posiekać nożem, nie zagniatamy. Kakaową kruszonkę schować do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180'C.
2.Tortownicę wyłożyć papierem. Czekoladę (100 g) posiekać nożem.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestkę i pokroić w ósemkę.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wysypać dno tortownicy, nie ugniatamy. Na białym cieście ułożyć śliwki.
Podpiec w piekarniku na złoty kolor.
U mnie trwało to 30 minut.
3.Na podpieczony spód ze śliwkami wysypać posiekaną czekoladę.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym.
Pianę wymieszać delikatnie z łyżką mąki, posmarować ciasto ze śliwkami i czekoladą.
Na pianę wysypać kakaową kruszonkę.
Całość dopiec w piekarniku przez ok 30-35 minut.
Gorące posypać czekoladowym groszkiem lub startą czekoladą.
Komentarze