Czekoladowy gulasz meksykański z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Gotujemy al dente makaron. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilkę dusimy, dodajemy pomidory z puszki i dalej dusimy, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy bulion, mięso oraz przyprawy: chilli, sól, cynamon. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 5 minut. Jak mięsko będzie już miękkie dokładamy 2 kostki czekolady, dokładnie mieszając do jej roztopienia i połączenia ze wszystkimi składnikami. Dodajemy połowę fasoli (drugą połowę pozostawiamy do dekoracji potrawy) oraz zmiksowaną kukurydzę. Dusimy wszystko razem bez przykrycia - do częściowego odparowania bulionu, tak aby danie osiągnęło pożądaną przez nas konsystencję. Doprawiamy sokiem z cytryny.
2.Gulasz podajemy z makaronem udekorowanym fasolką oraz natką pietruszki.
Komentarze