Czekoladowy likier

5 (161 ocen)

  • 30 min

Kawowy się skończył (dopiero:)),więc przyszła pora na czekoladowy,serdecznie zapraszam:)

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g czekolady mlecznej
    1 puszka mleka skondensowanego nie słodzonego
    1żółtko
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka cukru
    szczypta chili
    200 ml wódki dobrej jakości
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Wódki

Czekoladowy likier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roztapianie czekolady w kapieli wodnej 1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić ją w kąpieli wodnej.
  • dolewanie mleka 2. Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dolewać mleczko cały czas mieszając czekoladę (czekolada cały czas w kąpieli wodnej). Gdy całe mleczko już będzie w garnku dokładnie wymieszać i zdjąć garnek z kąpieli wodnej i doprowadzić do wrzenia na płycie kuchenki. Gdy zawrze zdjąć z ognia.
  • ucieranie żółtka 3. Ponownie postawić garnek z wodą i w kąpieli wodnej utrzeć żółtko z cukrem,chili i kawą na puszystą masę. Dodać chochlę rozpuszczonej czekolady z mlekiem i dokładnie wymieszać. Potem wlać wszystko do garnka z czekoladą i dokładnie wymieszać.
  • przecedzanie przez sitko 4. Mieszankę przelać przez sitko do miski.
  • dolewanie wódki 5. cały czas mieszając mieszankę czekolady i mleka wlewać stopniowo wódkę i dokładnie wymieszać. Przez drobne siteczko przelać do butelki i wstawić do lodówki i trzymać w lodówce. Można trzymać ją nawet 3-4 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować