Kawowy się skończył (dopiero:)),więc przyszła pora na czekoladowy,serdecznie zapraszam:)
30 min
Składniki:
150 g czekolady mlecznej
1 puszka mleka skondensowanego nie słodzonego
1żółtko
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
szczypta chili
200 ml wódki dobrej jakości
Czekoladowy likier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić ją w kąpieli wodnej.
2.Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dolewać mleczko cały czas mieszając czekoladę (czekolada cały czas w kąpieli wodnej). Gdy całe mleczko już będzie w garnku dokładnie wymieszać i zdjąć garnek z kąpieli wodnej i doprowadzić do wrzenia na płycie kuchenki. Gdy zawrze zdjąć z ognia.
3.Ponownie postawić garnek z wodą i w kąpieli wodnej utrzeć żółtko z cukrem,chili i kawą na puszystą masę. Dodać chochlę rozpuszczonej czekolady z mlekiem i dokładnie wymieszać. Potem wlać wszystko do garnka z czekoladą i dokładnie wymieszać.
4.Mieszankę przelać przez sitko do miski.
5.cały czas mieszając mieszankę czekolady i mleka wlewać stopniowo wódkę i dokładnie wymieszać. Przez drobne siteczko przelać do butelki i wstawić do lodówki i trzymać w lodówce. Można trzymać ją nawet 3-4 miesiące.
Komentarze