Czekoladowy marmurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni; blachę keksówkę ok. 22 cm wyłóż papierem. Zmiksuj miękkie masło z cukrem na kremową masę. Dodaj do niej jajka i ekstrakt waniliowy.
Wsyp do ciasta mąkę, proszek do pieczenia i sól; a następnie zmiksuj całość na gładką masę.
Dolej mleka i dokładnie wymieszaj. Przełóż łyżką połowę masy do drugiej miski i odstaw.
W osobnej misce zmieszaj kakao z gorącą wodą na gładką masę. Zaczekaj, aż trochę ostygnie, połącz kakao z jedną częścią masy.
Nałóż łyżką czekoladową masę na spód przygotowanej blachy. Na wierzch nałóż masę waniliową.
Łyżką zmieszaj ob, żeby obie masy żeby uzyskać marmurkowy efekt.
Piecz 50-60 minut, aż ciasto urośnie i stanie się sprężyste. Pozostaw je na kilka minut w blaszce, a potem przełóż do studzenia na kratkę.
Porady
Wszystkie składniki muszą mieć taką samą temp., żeby ciasto było puszyste i delikatne.
Komentarze