Przepis znaleziony dawno w Internecie oczywiście go zmodyfikowałam ;) Jest z gatunków ciężkich serników czekoladowych. Polecam
1 godz. 30 min
Składniki:
Spód:
150 g herbatników kakaowych (np. Petit Beuree Jutrzenki)
60 g masła
Masa serowa
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
250 g serka mascarpone
100 g śmietany kremówki
4 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
100 g czekolady
3 łyżki kakao
Czekoladowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Masło roztopić i wlać do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (nadmiar bułki wysypać). Masę przełożyć do formy i rozprowadzić ją po dnie blaszki (lekko dociskając aby masa przykleiła się). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
2.Do sera wymieszanego z serkiem mascarpone i śmietanką kremówką dodajemy po kolei jajka i miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z masą serową. Następnie dodajemy roztopione masło, kakao i ewentualnie cukier puder. Ja użyłam czekolady mlecznej, jeśli jednak wykorzystujemy czekoladę gorzką, warto dodać więcej cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ser wykładamy na pokruszone herbatniki. Forma powinna być wysoka, ponieważ wykorzystujemy ponad 1 kg sera. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie pozostawiamy sernik w otwartym piekarniku do ostygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki, najlepiej na noc.
3.Przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę i zatapiamy w niej 100 g czekolady. Cały czas mieszamy, aż wytworzy się jednolita gęsta masa. Polewamy nią ciasto. Wierzch możemy ozdobić bitą śmietaną i wisienką Podajemy schłodzony. Smacznego
Komentarze