Czekoladowy sernik gotowany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis znaleziony dawno w Internecie oczywiście go zmodyfikowałam ;) Jest z gatunków ciężkich serników czekoladowych. Polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    150 g herbatników kakaowych (np. Petit Beuree Jutrzenki)
    60 g masła

    Masa serowa
    1 kg sera trzykrotnie zmielonego
    250 g serka mascarpone
    100 g śmietany kremówki
    4 jajka
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru pudru
    100 g czekolady
    3 łyżki kakao

    Polewa
    200 g czekolady
    30 g śmietany kremówki

    Słoik wiśni
    1/2 szkl wódki

    Blacha 23x27
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Masło roztopić i wlać do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać.
    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (nadmiar bułki wysypać). Masę przełożyć do formy i rozprowadzić ją po dnie blaszki (lekko dociskając aby masa przykleiła się). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • 2. Do sera wymieszanego z serkiem mascarpone i śmietanką kremówką dodajemy po kolei jajka i miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z masą serową. Następnie dodajemy roztopione masło, kakao i ewentualnie cukier puder. Ja użyłam czekolady mlecznej, jeśli jednak wykorzystujemy czekoladę gorzką, warto dodać więcej cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ser wykładamy na pokruszone herbatniki. Forma powinna być wysoka, ponieważ wykorzystujemy ponad 1 kg sera. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie pozostawiamy sernik w otwartym piekarniku do ostygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki, najlepiej na noc.
  • 3. Przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę i zatapiamy w niej 100 g czekolady. Cały czas mieszamy, aż wytworzy się jednolita gęsta masa. Polewamy nią ciasto. Wierzch możemy ozdobić bitą śmietaną i wisienką Podajemy schłodzony. Smacznego
  • 4. Wiśnie zalewamy wódką dzień wcześniej
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować