Czekolada mleczna z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis od lat używany w naszym domu. Chociaż nie jest zbyt dietetyczny, to jak pyszny!

  • 15 min

Składniki:

  • 500g mleka w proszku (zwyczajne, nie granulowane, nie instant)
    250g masła
    1.5 szklanki cukru
    0.5 szklanki wody
    2-3 łyżki kakao (można dodać więcej, aby uzyskać ciemną czekoladę)
    szklanka orzechów (laskowe, ziemne)
    szklanka rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekolada mleczna z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w niewielkim garnku, dodać wodę i cukier, ciągle podgrzewając na niewielkim ogniu. Następnie dodać kakao, rozpuścić.
  • 2. Przygotować płaskie naczynia (talerz, foremka) wysmarowane masłem.
  • 3. Garnek zdjąc z ognia. Dodać mleko w proszku i szybko wymieszać, najlepiej mikserem. Dodać bakalie. Mieszanie trzeba wykonać szybko i sprawnie, gdyż czekolada zaczyna szybko gęstnieć.
  • 4. Wymieszaną masę wyłożyć do przygotowanych foremek, rozsmarować na grubośc ok 1 cm. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować