Czekolada z chili na gorąco

5 (1 ocen)

  • 5 min

Czekolada na gorąco z nutką chili. Idealna na jesienne i zimowe poranki oraz wieczory, zarówno dla małych jak i dużych koneserów czekolady.

  • 5 min

Składniki:

  • szklanka mleka 3,2%
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 łyżka brązowego cukru
    szczypta soli
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Czekolada z chili na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy kakao, cukier i szczyptę soli, mieszamy trzepaczką do momentu zagotowania. Przelewamy do ulubionego kubka i posypujemy szczyptą chili.

Porady

Żeby mleko się nie przypaliło do garnka najpierw wlewamy łyżkę wody, a następnie mleko. Mleko ubijamy cały czas trzepaczką do momentu zagotowania, żeby kakao dokładnie się rozpuściło. Jeżeli ktoś nie lubi chili, można dodać szczyptę przypraw korzennych takich jak cynamon, goździki, kardamon i wanilia lub zetrzeć nieco skórki z pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować