Czekoladki z masłem orzechowym

4.5 (140 ocen)

Zdobywca nagrody

Świetny pomysł na słodki prezent dla ukochanego łasucha...

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    150 g mlecznej czekolady
    3 łyżeczki masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
    pół łyżeczki cukru pudru
    foremki silikonowe do czekoladek
    mały pędzelek do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladki z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Produkcję domowych czekoladek najlepiej zacząć od tzw. temperowania czekolady. Dzięki temu czekoladki będą rozpuszczały się dopiero w buzi, a nie w dłoniach, a czekolada nabierze pięknego połysku.
    Do metalowej lub żaroodpornej miski wrzucamy 100 g drobno połamanej czekolady. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (tzw. "kąpiel wodna") i mieszamy do czasu rozpuszczenia czekolady i osiągnięcia temperatury ok. 45 stopni. Miskę z czekoladą odstawiamy na ok. 7-8 minut do ostygnięcia i po tym czasie dodajemy resztę połamanej czekolady (czyli 50g). Miskę znowu umieszczamy nad garnkiem z wodą, ponownie podgrzewamy, tyle że tym razem już tylko do ok. 30 stopni.
    Jeśli nie mamy termometru kuchennego, czynność tą robimy po prostu na wyczucie (tak jak ja:))
  • 2. Silikonowe foremki na czekoladki dokładnie wysmarować roztopioną czekoladą, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy zastygnie, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli w sumie smarujemy foremki trzykrotnie).
  • 3. Masło orzechowe wymieszać z cukrem. Tak przygotowanym nadzieniem nadziać czekoladki. Zalać czekoladą, tworząc spód czekoladki. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować