Czekoladki z miętą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moje ulubione połączenie smaków mięta i czekolada.

  • 2 godz.

Składniki:

  • · 150 g gorzkiej czekolady
    · 20 ml śmietanki 30 %
    · 4 łyżki mleka słodzonego w tubce
    · 1 łyżka likieru miętowego
    · 1 łyżeczka posiekanej mięty

Czekoladki z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Utemperować.Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i włożyć do lodówki na 10 minut - czynność tę powtórzyć 2 razy.Odłożyć do miseczki ok. 60g czekolady. W osobnym naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę i dodać do niej odłożoną czekolad, mleko w tubce, likier i świeżą miętę. Tak przygotowaną masę nałożyć do foremki z czekoladą. Całość zalać resztą czekolady, wygładzić i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

Porady

Czekoladki wspaniale sprawdzają się na domowych przyjęciach oraz jako własnoręcznie przygotowana bombonierka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy