Czeko-śliwka

4.5 (187 ocen)

Gdy śliwki się przejedza...

Składniki:

  • dojrzałe śliwki, 1.5kg
    gorzkie kakao, 60g
    cukier, 200g
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Czeko-śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przekrawamy na połowę, wyciagamy pestki. Przekładamy owoce do garnka i smażymy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszajac, aby nie przypaliły się.
  • 2. Gdy śliwki już całkowicie się rozgotuja, dodajemy cukier i kakao. Dokładnie mieszamy, aby kakao nie zbiło się w grudki. Smażymy jeszcze wszystko razem około 10-15 minut, a następnie goraca czekośliwkę przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy wieczka.
  • 3. Słoiki pasteryzujemy w goracej wodzie około 20 minut. Po tym czasie wyciagamy je, przekręcamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

Czeko-śliwkę można wzbogacić o przyprawy takie jak np. goździki, cynamon czy wanilia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować