Dzisiejszy przepis dla wielu z was będzie kontrowersyjny, ale to smak ,wspomnienie z domu mojej babci. Czernina, czarnina lub czarna zalewajka to polska zupa, która od czasu do czasu gości na naszym
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- korpus kaczki (skrzydła, grzbiet i szyjka) z kaczki: 1 sztuka
- serca i żołądki po: 20 dekagramów
- marchewki: 2 sztuki
- pietruszka: 1 sztuka
- seler: 0.5 sztuki
- por: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- liść laurowy: 3 sztuki
- ziele angielskie: 5 sztuk
- ziarna czarnego pieprzu: 1 łyżeczka
- cukier: 2 łyżki
- świeża krew kacza: 250 mililitrów
- mąka: 2 łyżki
- sól: 3 łyżeczki
- ziemniaki: 1 kilogram
- mąka pszenna: 10 łyżek
- jajka: 2 sztuki
Czernina z kluskami z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy rosół w taki sam sposób jak z kurczaka: podzielone części kaczki i podroby zagotowujemy w garnku (ok. 3 litry wody). Zbieramy szumowiny powstałe podczas gotowania rosołu w czasie pierwszych 10 minut. Dodajemy ok. 2 łyżeczek soli, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, ziele, pieprz, liście laurowe, suszone grzyby, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości około 1,5 godziny na małym ogniu. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je z rosołu. My dostaliśmy już krew zmieszaną z octem więc już octu nie dodajemy. Do krwi dodajemy mąkę i dobrze mieszamy aby nie było grudek. Do krwi wlewamy chochle wrzącego rosołu, rozrabiamy, wlewamy do reszty rosołu przez sitko, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą, cukrem, mielonym czarnym pieprzem, przełożyć do niej mięso i podroby.
2.W międzyczasie przygotowujemy kluski z tartych ziemniaków. Ziemniaki obieramy, ja używałam tarki FP 270 Kenwood starcie ich trwało chwilę. Starte ziemniaki przełożyłam do lnianej ściereczki i odsączyłam z nadmiaru płynu.Odsączone kartofle przekładamy do miski, wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy łyżką na gęstą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dosypać mąki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Ciasto przekładamy na talerz i małą łyżeczką nabieramy ciasto i wrzucamy je na wrzątek, kluski nie powinny być zbyt duże, gdyż w trakcie gotowania zwiększą swoją objętość.Kluski gotujemy na małym ogniu ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski przelewamy zimną wodą, odsączamy z wody na durszlaku, wykładamy na talerze zalewamy czerniną, dodajemy marchewkę i świeżą natkę pietruszki.
Komentarze