Czerwona zupa-krem z soczewicą, marchewką, batatem i papryką

4.5 (189 ocen)

  • 35 min

Do wykorzystania miałam tytułowe warzywa, więc postanowiłam ugotować z nich zupę - wyszła pyszna i aromatyczna! Kolorem wygląda jak pomidorowa :)

  • 35 min

Składniki:

  • 4 duże marchewki
    3 bataty
    1 papryka czerwona
    1/2 pora (zielona część)
    1/4 selera
    2 liście laurowe
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    1/2 szkl. czerwonej soczewicy
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła

    Do smaku:
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    papryka słodka mielona
    papryka wędzona
    oregano
    majeranek
    bazylia suszona
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Czerwona zupa-krem z soczewicą, marchewką, batatem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy około 10 minut i dodajemy drobno pokrojone bataty. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i por, a wrzucamy pokrojoną paprykę czerwoną bez skórki (można upiec, by łatwo zdjąć skórkę, ale ja obrałam nożykiem do warzyw) oraz soczewicę. Zupę doprawiamy, dodajemy masło i po chwili miksujemy na gładki krem (razem z selerem, bo nadaje aromatu, a nie zmienia zbytnio koloru!).

Porady

Liście laurowe i ziele angielskie można włożyć do sitka do zaparzania herbaty - wtedy bardzo łatwo pozbyć się ich z zupy (każdej, jeśli nie lubimy, gdy nam pływają). Przed podaniem zupę posypałam płatkami jaglanymi i udekorowałam bazylią. Można też podać z kleksem niskoprocentowej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować