Czerwona zupa z ryżem

5 (2 ocen)

  • Łatwy

Zupa ta podana z pieczywem może stanowić samodzielne danie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina mielona (+ olej do smażenia): 25 dekagramów
    - cebula (średniej wielkości, + olej do smażenia): 3 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - ryż biały długoziarnisty (z torebki): 75 gramów
    - sok pomidorowy: 1 litr
    - wywar z warzyw (marchew, pietruszka + natka, por, cebula, 2 ząbki czosnku): 0.75 litra
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - kminek mielony (czubata): 1 łyżeczka
    - papryka slodka mielona: 1 łyżka
    - sól: 2 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
    DO PODANIA::
    - kwaśna śmietana (1 łyżka na każdą porcję zupy): 1 łyżka
    - posiekana natka pietruszki (1 łyżka na każdą porcję zupy): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sok

Czerwona zupa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso usmażyć na oleju.
  • 2. Cebule pokroić w cienkie piórka, udusić na oleju. W czasie duszenia dodać czosnek pokrojony w plasterki. Gdy cebula będzie miękka, dodać ryż i usmażone wcześniej mięso, wymieszać. Całość przełożyć do garnka, dolać sok pomidorowy i wywar z warzyw. Dorzucić listki laurowe, dodać kminek i pozostałe przyprawy. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować do momentu aż ryż zrobi się miękki, ale ziarenka będą jeszcze zamknięte.
  • 3. Zupę podawać z łyżką kwaśnej śmietany, posypaną natką pietruszki z dodatkiem świeżego pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Sok pomidorowy Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować