Sałata z czerwonej kapusty

4.5 (189 ocen)

Rarytas dla wszystkich miłośników czerwonej kapusty.

Składniki:

  • 4 kg kapusty czerwonej
    1 kg cebuli
    1,5 łyżki soli

    Zalewa:
    2 l wody
    0,5 l octu
    szklanka cukru
    oliwa/ olej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałata z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę i cebule poszatkować, posolić i odstawić na 24 h.
  • 2. Z podanych składników zrobić zalewę i zagotować. Do gotującej się zalewy wrzucić lekko odciśniętą kapustę z cebulą. Gotować przez 30 min.
  • 3. Gorącą kapustę włożyć do słoików i dodać do każdego z nich łyżeczkę oliwy (wtedy słoiki same się zamkną). Zamknąć i odwrócić do góry dnem na 1 h.

Porady

Do słoików możemy włożyć przestudzoną kapustę ale wówczas koniecznie musimy zagotować słoiki, aby się za pasteryzowały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować