Czerwona kapusta z cukinią

4.5 (151 ocen)

Sezon na cukinię już prawie na finiszu, więc trzeba korzystać z ostatnich sztuk. Wersja z kapustą czerwoną naprawdę udana :)

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty (bez głąba - 640 g)
    1 mała cukinia (320 g)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżki oleju
    2 łyżki musztardy grillowej
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 szklanka wody
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyzka papryki słodkiej mielonej
    cukier do smaku (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Czerwona kapusta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta z cukinią 1. Czosnek posiekać, kapustę poszatkować - smażyć chwilę na oleju. Zalać 1/2 szklanki wody, dodać kwasek cyrtynowy i dusić pod przykryciem 10 min. Następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, posiekaną natkę pietruszki, pieprz ziołowy i paprykę w proszku - wymieszać. Całość podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem jeszcze 15 - 20 min.
  • Czerwona kapusta z cukinią 2. Po tym czasie dodać musztardę i pozostałe przyprawy do smaku - wymieszać.
  • Czerwona kapusta z cukinią 3. Całość oprószyć mąką kukurydzianą, wymieszać - chwilę podgrzewać, mieszając.
    Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować