500 g poszatkowanej kapusty czerwonej (1/3 dużej główki)
woda lekko osolona z dodatkiem niewielkiej ilości octu
100 g pora
1 duża gruszka
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Czerwona kapusta z gruszką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por posiekać, z gruszki wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać sok z cytryny, pieprz ziołowy, pora oraz gruszkę. Dusić 10 min, często mieszając.
2.Następnie dodać przygotowaną kapustę - dusić jeszcze 5 min. Przyprawić do smaku.
Podawać na ciepło lub na zimno.
3.Kapustę zalać wodą, by była całkowicie przykryta i ugotować do miękkości (około 40 min). Odcedzić.
Komentarze