Czerwone śledzie na zielonym groszku

0 (0 ocen)

Propozycja na smaczne danie piątkowe, lub na wigilijną kolację.

Składniki:

  • 2 płaty śledziowe solone
    2 duże cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju
    1/2 puszki groszku zielonego
    pieprz, sól

Czerwone śledzie na zielonym groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie umyć, jeżeli bardzo słone to wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać koncentrat, doprawić pieprzem i solą i chwilę smażyć. Odstawić do przestygnięcia.
  • Śledzie 3. Do zimnej cebuli włożyć pokrojone śledzie, przełożyć do słoika, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
  • Ułożenie 4. Na talerzu ułożyć wianuszek z cebuli, w środek dać groszek a na wierzch śledzie. Ja do układania wykorzystałam foremkę do wycinania ciastek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy