Czeski burger

4.5 (172 ocen)

Burger z mega wielkim kotletem ciągnącego się , smażonego sera . Podany z frytkami i sałatką stanowi syte danie obiadowe. Pycha :)

Składniki:

  • 4 bułki do hamburgerów
    400 g sera Gouda w kawałku
    4 plastry pomidora
    3 jajka
    2 szklanki bułki tartej
    sos czosnkowy ( domowy lub kupny)
    ketchup pikantny
    sól , pieprz

    Dodatkowo:
    domowe frytki posypane przyprawa uniwersalna lub przyprawą do ziemniaków
    sałatka colesław
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Burgery Ser

Czeski burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojony ser 1. Ser kroimy w 4 duże kwadraty , pionowo.
  • ser panierowany 2. Panierujemy w rozkłóconych jajkach z solą i pieprzem oraz bułce tartej -czynność powtarzamy.
  • 3. Rozgrzewamy tyle ojeju by zakryły kotlety smażymy do tej pory aż ser zacznie " wyciekać" nam bokami
  • bułka 4. Bułki przekrawamy , przypiekamy na patelni dolne strony ,( dzięki temu sos nie będzie wsiąkał w bułkę) Dół polewamy ketchupem , górę sosem czosnkowym
  • burgery 5. Nakładamy kotleta , plaster pomidora , przykrywamy górą bułki.

Porady

Burgera najlepiej jeść nożem i widelcem. Możemy dodać też plaster sałaty , ogórka czy cebuli. Jeśli podajemy samego burgera , dodajemy dużo sosu czosnkowego np. w miseczce obok do maczania. Tak przygotowanego kotleta możemy podać także jako danie bezmięsne z ziemniakami i sałatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować