Czeskie kakaowe ule z mleczkiem skondensowanym

4.47 (179 ocen)

  • 30 min

Słodkie ule są czeskim przysmakiem, i tam i foremki i one same są dostępne praktycznie wszędzie, u nas jednak nie są tak powszechne- można dostać je w niektórych cukierniach ale to rzadkość.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200g biszkoptów
    2 kopiaste łyżki kakao
    120g cukru pudru
    80g masła
    2 łyżki mleka

    + jako nadzienie można użyć ulubionego likieru, mleczka skondensowanego, orzechów, dżemu lub owoców pokrojonych w małą kosteczkę lub podsmażonych do konsystencji "musu"
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Czeskie kakaowe ule z mleczkiem skondensowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Biszkopty zmielić, dodać kakao, cukier, masło i mleko. Wszystko razem połączyć i dobrze wyrobić.

    Foremki "ule" wypełnić ciastem (troszkę mniejsza kulka niż orzech włoski), dobrze docisnąć do brzegów palcem wskazującym robiąc przy tym dołek, jak najgłebszy, jednak należy uważać żeby się nie przebić do dna. W dołku umieścić ulubione nadzienie i zatkać dziurkę spłaszczonym kawałkiem ciasta uformowanym w krążek o średnicy foremki, tak jak ja lub wykorzystać klasyczne wersję- można wykroić małe kółeczka z wafli i zatkać dno ula lub tak jak w oryginalnej czeskiej wersji, przykleić do podstawy biszkopt- pozwala to na maksymalne wypełnienie ula nadzieniem.

    Odłożyć wypełnione foremki w chłodne miejsce do stężenia na około 10min. Ostrożnie wyjąć ule z foremki. Od razu są gotowe do zjedzenia! PYCHAAAAAAA!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować