Czulent – gulasz z fasolą i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczymy w ciepłej
wodzie ok. 2 godzin. W brytfannie
rozgrzewamy 1/3
szklanki oleju, wkładamy mięso
i obsmażamy na brązowo.
2.Cebule obieramy, kroimy
w talarki. Łyżkę oleju rozgrzewamy
na patelni, podsmażamy
cebulę i wkładamy do mięsa.
3.Do brytfanny wsypujemy
fasolę. Zalewamy 2 szklankami
wody. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek. Oprószamy
przyprawa uniwersalna, papryką oraz
pieprzem. Pieczemy ok. 1,5
godziny w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 170 °C.
4.Kaszę jęczmienną płuczemy
pod bieżącą wodą. Dodajemy
do mięsa z fasolą.
Mieszamy i pieczemy jeszcze
ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby
dolewamy trochę gorącej
wody.
Porady
● Czulent można podać z małosolnymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze