Czulent z indykiem

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Uwielbiam kuchnię żydowską. Jest pyszna i zdrowa. Czulent to jedno z moich ulubionych dań. Pomimo dość długiego procesu przygotowania potrawy, gdy raz się go spróbuje, będzie się do niego wracać w swoich kuchennych zmaganiach.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 0,5kg mięsa z indyka
    1 szkl. pęczaku
    0,5 szkl. żółtego grochu
    5-6 średnich ziemniaków
    2-3 średnie marchewki
    2 duże cebule
    5 ząbków czosnku
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz, przyprawa do drobiu, posypka ziołowa (np. Dary Natury)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czulent z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć pęczak i groch.
  • 2. Pokroić w kostkę obrane ziemniaki i marchew, mięso, posiekać cebulę i dwa ząbki czosnku.
  • 3. Mięso wymieszać z przyprawą do drobiu i czosnkiem. Rozgrzać oliwę w woku lub dużej patelni i obsmażyć mięso z cebulą.
  • 4. Dodać pokrojone ziemniaki i marchew, po chwili dodać wymoczony pęczak i groch. Wycisnąć pozostałe trzy ząbki czosnku przez praskę, lekko posolić i przyprawić do smaku, wymieszać.
  • 5. Zalać wszystko bulionem. Zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać, aż pęczak wchłonie bulion.
  • 6. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i przykryć. Wstawić do piekarnika i piec potrawę około 3,5 godziny w 170 °C, lub całą noc w 100 °C.
    Podawać na gorąco.

Porady

Można podawać z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi, kiszoną kapustą, lub po prostu zwykłą sałatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować