...farsz ala gołąbkowy, ale z dodatkiem warzyw (groszek zielony, papryka zielona) i mięsa z golonki indyczej.....podany w sałacie zielonej z natką pietruszki.....
Składniki:
golonki z indyka 3 sztuki
ryż w woreczkach 2 woreczki
sałata zielona 1 sztuka
natka zielonej pietruszki 0.3 pęczka
marchewka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
seler 0.5 sztuki
groszek zielony w puszce 0.2 puszki
przyprawa do mięsa mielonego 4.0 łyżki
sól i pieprz (do smaku)
zielona papryka 1 sztuka
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie w ziarnach 4 sztuki
oliwa 5 łyżek
Danie ryżowo-mięsne z zielonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryz gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Golonki z indyka myjemy, a warzywa (marchewka, seler) obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze części. Golonki gotujemy do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem, a także z dodanymi pod koniec gotowania marchewką z selerem. Studzimy i odcedzamy wodę (a raczej rosół).Ostudzone golonki obieramy i mięso mielimy razem z ugotowanymi warzywami w maszynce do mięsa.Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i dusimy na niej cebulę razem z papryką zieloną .
2.Pod koniec duszenia dokładamy groszek zielony i razem mieszamy.Do mięsa wsypujemy przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Dokładamy ugotowany wczesniej ryż oraz uduszone warzywa (cebulę, paprykę i zielony gorszek). Wszystko dokładnie mieszamy.Na talerzu układamy na środku liście sałaty zielonej, wsypujemy porcję przygotowanego "farszu" mięsno-ryzowego i dekorujemy natka pietruszki. Danie jest bardzo smaczne!!!!
Komentarze