Dekoracyjne ciasto z galaretkami

5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny pomysł na uroczystości rodzinne, miłe spotkania ze znajomymi. Dla łasuchów ciast- w sam raz. Oczy same jedzą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    cukier waniliowy

    Masa budyniowa:
    25 dag masła
    3 szklanki mleka
    4 płaskie łyżki maki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    aromat cytrynowy
    2 żółtka
    1 budyń waniliowy- bez cukru

    Bita śmietana:
    1/ 2 litra śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietana "Śnieżka"
    1 łyżka żelatyny

    Dodatki:
    3 różnokolorowe galaretki
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Dekoracyjne ciasto z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ukręcanie biszkopta 1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po 1 żółtku, miksujemy.
    Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej.
    Ciasto przelewamy na blachę 26 x 36, wyłożoną pergaminem.
    Pieczemy ok. 30- 35 min. w temp. 160 stopni C.
    Na chwilkę zostawiamy w piecu, studzimy, zdejmujemy pergamin.
  • przekrojony biszkopt 2. Biszkopt przekrawamy na 2 placki.
  • ubijanie śmietany 3. Bita śmietana:
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy razem z cukrem na sztywno. Wsypujemy "Śnieżkę", a pod koniec wlewamy żelatynę. Wcześniej rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy.
  • posiekane kolorowe galaretki 4. Galaretki- każdą osobno, rozpuszczamy w mniejszej ilości wody. Schładzamy.
    Jeśli mocno zastygną- kroimy w kostkę.
  • 5. Masa budyniowa:
    Przesianą mąkę i budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka.
    Resztę mleka gotujemy, wlewamy budyń. Gotujemy chwilkę. Uważajmy, aby nie przypalić.
    Zdejmujemy z ognia, studzimy.
    Ucieramy mikserem masło razem z żółtkami.. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
    Na końcu wlewamy sok i aromat z cytryny.
  • biszkopt plus masa budyniowa 6. Składanie ciasta:
    biszkopt
    masa budyniowa
  • biszkopt, masa budyniowa, pokrojone galaretki 7. pokrojone galaretki różnokolorowe
  • dekoracyjne ciasto z galaretkami 8. biszkopt
    bita śmietana
    pozostałe pokrojone galaretki
  • dekoracja na Walentynki 9. Schładzamy w lodówce.
    Kroimy na porcje, dekorujemy według uznania.
  • udekorowane ciasto na Walentynki 10. Smacznego :)

Porady

Zamiast gotowanej masy budyniowej, możemy ubić jajka na parze i zrobić dowolny krem maślany. W jasnym- ładnie wyglądają kolorowe galaretki. Jeśli ktoś woli wersję mniej słodką może zrobić masę np z serka homo. A do biszkopta użyć mniej cukru. Pamiętajmy, aby masę budyniową przed ucieraniem, zbytnio nie schładzać, nie w lodówce. Mogą pojawić się grudki. Proces studzenia galaretki możemy przyspieszyć wkładając zimną- do zamrażalnika- na chwilkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Masa budyniowa Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować