Delicjusz

4.5 (185 ocen)

To ciasto na każdym zrobi wrażenie

Składniki:

  • Składniki:

    3 paczki delicji
    2 galaretki pomarańczowe

    Biszkopt:
    5 jaja
    5 łyżek cukru
    10 dkg mąki pszennej
    6 dkg mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto makowo-kokosowe:
    6 białek
    1 szkl cukru
    ½ szkl suchego maku
    20 dkg wiórek kokosowych
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    6 żółtek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kostka masła
    ½ l mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delicjusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, ubijając dodawać pozostałe składniki, wstawić do piekarnika na 180 C i upiec biszkopt- czas pieczenia 30 minut.
  • 2. Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijając dodać resztę składników wymieszać i piec w piekarniku 175 C przez 30-40 min.
  • 3. Krem: Odlać pół szklanki mleka, roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, by uzyskać konsystencję budyniu, resztę mleka zagotować z cukrami, dodawać przygotowany budyń, zagotować. Wystudzić i utrzeć z kostką masła.
  • 4. 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wody, wystudzić. Ciasto biszkoptowe posmarować częścią kremu, na krem nałożyć ciasto makowo-kokosowe, ponownie posmarować kremem i ułożyć delicje. Wcześniej przygotowaną i średnio ściętą galaretkę wylać na delicje. Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki dla całkowitego stężenia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować