Delicja brzoskwiniowa z czekoladową straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na blaszke 25/35 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 25 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. Wystudzić. Można delikatnie napączować.
2.Galaretka z brzoskwiniami: Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odcedzić z syropu, pokroić w kostkę, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt, i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
3.Pianka: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubć z cukrem, dodać tężejącą galaretki i startą na tarku czekoladę. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na biszkopt, schłodzić.
4.Biszkopty moczyć w kawie i układac na cieście. Polać rozpuszczona czekoladą.
Komentarze