DELICJA BRZOSKWINIOWA Z CZEKOLADOWĄ STRACIATELLA

5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Lekkie i orzeżwiajace ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    3/4 szklanki maki pszennej ( w tym 1 lyzka mąki ziemniaczanej)
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Galaretka brzoskwiniowa:
    2 puszki brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
    3 szklanki wody

    Pianka:
    400 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 łyżka żelatyny
    1 szklanka wody
    1/2 tabliczki czekolady startej na tarku

    Dekoracja:
    Małe okrągłe biszkopty
    1/2 tabliczki czekolady
    1/2 szklanki kawy
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Delicja brzoskwiniowa z czekoladową straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na blaszke 25/35 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 25 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. Wystudzić. Można delikatnie napączować.
  • 2. Galaretka z brzoskwiniami: Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odcedzić z syropu, pokroić w kostkę, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt, i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Pianka: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubć z cukrem, dodać tężejącą galaretki i startą na tarku czekoladę. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na biszkopt, schłodzić.
  • 4. Biszkopty moczyć w kawie i układac na cieście. Polać rozpuszczona czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować