Delicja serowo - jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę z mąką posiekać tak, aby nie było widocznych grudek. Następnie dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto. Gotowe ciasto, na godzinę, włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa cienkie placki.
2.Masa serowa:
Ser zmielić. Następnie, razem z margaryną, jajkami i cukrem pudrem, utrzeć na jednolitą masę. Naczynie z masą serową postawić na małym ogniu i, cały czas mieszając, zagotować.
Budyń wymieszać z mlekiem i, mieszając, wlać do gotującej się masy serowej. Gotować, nie przerywając mieszania, aż masa zgęstnieje.
3.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Następnie dodać cukier, masło oraz 3 łyżki wody i cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu, aż masa stanie się szklista.
4.Na pierwszy placek wyłożyć masę jabłkową, położyć drugi placek i rozsmarować na nim masę serową. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Białka dobrze ubić z cukrem, tak aby nie były wyczuwalne grudki cukru. Ubitą pianę połączyć z tężejącą galaretką i wymieszać. Tak przygotowaną piankę wylać na warstwę masy serowej i ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec udekorować płatkami czekolady
Komentarze