Ciasto delicja z masą waniliowo-truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkopta jasnego:
Ubijamy mikserem białka z odrobiną soli na sztywno. Wsypujemy cukier, ubijamy. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Ubijamy na wolnych obrotach. Wsypujemy mąkę z proszkiem.
Na końcu wlewamy olej. Mieszamy.
Blaszkę o wym. 34X23 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto.
Pieczemy ok. 25 min w temp. 160 stop. C.
Wyjmujemy z pieca, od razu zdejmujemy pergamin. Studzimy.
2.Wykonanie biszkopta ciemnego:
Postępujemy tak samo, jak z biszkoptem jasnym, tylko do mąki dodajemy przesiane kakao.
Jeśli biszkopt ciemny wkładamy do rozgrzanego już pieca, pieczemy go krócej. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczony.
Oba biszkopty- studzimy.
3.Wykonanie masy waniliowej:
Proszek ubijamy z zimnym mlekiem do zgęstnienia. Miksujemy z miękkim masłem na gładko.
4.Masa truskawkowa:
Świeże truskawki myjemy, kroimy na drobno, miksujemy.
Rondelek z truskawkami podgrzewamy. Wsypujemy suche galaretki. Krótko zagotowujemy, mieszamy, aby nie przypalić. Studzimy.
5.Przekładanie ciasta:
biszkopt ciemny
masa waniliowa- pierwsza część
6.połowa masy truskawkowej
7.delicje wiśniowe, układamy na masie truskawkowej, jeden obok drugiego
8.smarujemy drugą częścią masy waniliowej
9.nakładamy drugą część masy truskawkowej
10.przykrywamy jasnym biszkoptem, lekko dociskamy
Wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.
11.Przygotowujemy polewę czekoladową, przepis tutaj:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swiateczne-ciasto-z-jablkami-i-nutka-cynamonu
lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę deserową.
Na cieście rozlewamy esy- floresy czekoladowe.
12.Wierzch posypujemy kokosem.
13.Smacznego :)
Porady
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Owoców możemy użyć mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej.
Ciasto jest smaczne, wilgotne, dekoracyjne, bardzo podzielne.
Komentarze