Delicja z serka kanapkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik ustawić na 160 st. Oddzielić żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszać ze sobą. W większym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić osobno z cukrem. Dodać po łyżce ubitych żółtek do piany, wymieszać łyżką. Powoli, porcjami dodawać mąkę z proszkiem,przemieszać delikatnie. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piec ok. 30 minut bez termoobiegu, patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy. Po ostudzeniu przekroić ciasto w poziomie na dwie części.
Śmietankę podgrzać w rondelku (uważać, żeby się nie zagotowała i nie przypaliła), dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników .Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodać serki i jeszcze chwilę ubijać.
.
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Biszkopt okroić nożem przed wyjęciem z formy, przekroić na pół, nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem, posmarować dżemem lub konfiturą, wyłożyć mus czekoladowy.
Czekoladę na polewę roztopić w kąpieli wodnej (nad parującą wodą w rondelku), zalać mlekiem, dodać masło i mieszać do połączenia składników. Rozprowadzić delikatnie na cieście cienką warstwą. Schłodzić w lodówce okryty folią aluminiową lub w odpowiednim pojemniku, by nie przeszedł innymi zapachami.
Komentarze